ARKAS ANADOLU LOJİSTİK A.Ş.





Küresel anlamda üçüncü büyük ham petrol ihracatçısı olan Norveç, Birleşmiş Milletler Gelişmişlik Endeksi’nin birçok kategorisinde birinciliği yıllardır kimseye bırakmıyor. Bu müreffeh İskandinav ülkesi ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi, yükselen bir eğri çiziyor olsa da henüz istenen seviyeye ulaşılabilmiş değil.

Norveç, kişi başına düşen 53 bin doların üzerindeki milli geliriyle dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Yüksek alım gücüne sahip 4.6 milyon insanın yaşadığı bu cazip ülke, Avrupa’yı hedef alan Türk ihracatçılara kaçırılmaz fırsatlar sunuyor. Özellikle hazır giyim ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin, Norveç pazarını iyi analiz ederek değerlendirmesi olumlu sonuçlar getirebilir.

İskandinavya Yarımadası’nın batısında yer alan Norveç; güneyde Baltık, kuzeybatıda Norveç Denizi, doğuda Rusya Federasyonu, İsveç ve Finlandiya ile çevrili. 4.6 milyon nüfuslu Norveç, 248 milyar dolar milli gelire sahip. 2007’de yüzde 3.3 büyüyen Norveç ekonomisi, The Economist dergisinin tahminine göre 2008’de yüzde 2.6, 2009’da yüzde 2.4, 2010 ve 2011’de yüzde 2.5, 2012’de ise yüzde 2.3 büyüyecek. Bu büyümede petrol fiyatlarındaki artışın önemli bir rolü var. Zira ülke ekonomisi, büyük ölçüde petrole bağımlı bir tablo sergiliyor. Ülke ihracatının neredeyse yarısını petrol ürünleri oluşturuyor. Dünyanın üçüncü büyük petrol üreticisi olan Norveç, petrol ihracatında da Suudi Arabistan ve Rusya’dan sonra üçüncü sırada. Petrolün Norveç ekonomisinde oynadığı kilit rol, sektörün devlet kontrolünde tutulmasına neden oluyor. Diğer sektörler söz konusu olduğunda liberal politikalar uygulayan Norveç, petrol ve elektrik üretimi gibi alanlarda, devletçi politika izliyor, petrol sektöründe yer alan şirketlerin hissedarları arasında mutlaka yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder