AB Taşımacılık Haberleri

Ulaştırma Alanında Tanıtıcı Tarama Toplantısı Gerçekleşti
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki katılım müzakerelerinde 14'üncü fasıl olan taşımacılık politikasıyla ilgili tanıtıcı tarama 26-30 Haziran tarihlerinde Brüksel’de gerçekleştirildi. Hafta boyu devam eden tanıtıcı tarama toplantısında, Avrupa Komisyonu'nun ulaştırmadan sorumlu uzmanları resmi bakanlık ve müsteşarlık temsilcilerinden oluşan Türk heyetine güvenli, verimli, kullanışlı ve çevreye duyarlı taşımacılığı temel alan AB Müktesebatı hakkında sunum yaptı.

Havayolu, karayolu, demiryolu, deniz ve nehir taşımacılığını kapsayan AB ulaştırma müktesebatı teknik konularla emniyet ve sosyal standartları, çevre standartlarını, denetim ve rekabet kurallarını, sektörel devlet yardımlarının kontrolünü ve piyasanın serbestleştirilmesini de konu ediyor. Avrupa Komisyonu Türk liman ve havaalanlarının Rum taşıtlarına açılması gerektiği yönündeki AB tezini, tanıtıcı tarama toplantısında da gündemde tutarken; Türkiye'nin özellikle karayolu taşımacılığı alanında yapılan reformlarla müktesebata yaklaştığını bildirdi.

Avrupa Komisyonu Enerji ve Ulaştırma Genel Müdürlüğü yetkilisi François Begeot, ulaştırmaya ilişkin AB müktesebatına uyum konusunda, "Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ile kıyasla belki daha ileri" değerlendirmesini yaptı. Ulaştırma konuları, müzakerelerde ele alınan konulardan yüzde 10’unu oluşturuyor. Tanıtıcı ve ayrıntılı tarama olarak iki ayrı oturum olarak gerçekleştirilen tarama toplantılarının amacı üye ülkenin mevzuatının AB müktesebatı ile arasındaki farkı ve uyum sağlanması gereken konuları belirlemek olup; bu toplantıların birincisi olan tanıtıcı tarama toplantısında AB tarafı ilgili AB müktesebatını tanıtıyor, ikincisi olan ayrıntılı tarama toplantısında aday ülke kendi mevzuatını anlatıyor.

Ulaştırma alanındaki tanıtıcı tarama toplantısını izleyen ve Türkiye ile Avrupa Birliği katılım müzakerelerinde 21'inci fasıl olan Trans-Avrupa Ağları ilgili tanıtıcı tarama toplantısı 30 Haziran’da yarım günlük bir çalışma ile tamamlandı. Ulaştırma alanında ayrıntılı tarama toplantısı 25-29 Eylül’de, Türkiye'nin ulaştırma altyapısının Avrupa Birliği iç pazarıyla uyumunun ele alınacağı Trans-Avrupa Ağları konulu ayrıntılı tarama toplantısı ise 29 Eylül’de gerçekleştirilecek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder